شعر باید تیتر یک روزنامه ها باشد.

شعر باید تیتر یک روزنامه‌ها باشد، زیرا شعر ریشه‌دارترین و مهم‌ترین هنر ماست، ولی متأسفانه در رسانه‌ای چون صدا و سیما هم به اندازه بازی‌های محلی،‌ سرگرمی‌ها و ورزش به شعر پرداخته نمی‌شود.

جمعه 18 اسفند 1391

ه گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی‌محمد مؤدب مدیر مؤسسه شهرستان ادب در نشست «شب‌های شعر انقلاب» که در این مؤسسه برگزار شد، با بیان این‌که شعر یک ثروت ملی است، گفت: وفادار‌ترین هنر به انقلاب شعر است و اولین‌ شعرها درباره انقلاب در پای منبر امام خمینی (ره) در مدرسه فیضیه قم سروده شد که بعدها به شعارهای انقلاب تبدیل شد.

 

او افزود: در طول سال‌های مبارزه از قبل از انقلاب همواره شعر در گرایش‌های مختلف و از شاعران متفاوت در خط‌دهی‌، معنادهی و معناسازی وجود داشته و برای برجسته کردن شخصیت‌های انقلاب به کار گرفته می‌شده است. پس از انقلاب و در آغاز بحران‌های عظیم لااقل در هشت سال دفاع مقدس نیز شعر کلیدی‌ترین نقش‌ها را داشته است و هیچ‌کس نمی‌تواند آن بخش از جامعه شعری را نادیده بگیرد که حتا بعضا جنبه ادبی شعر را فدای سرعت شعر می‌کردند.

 

مؤدب ادامه داد: البته هم‌زمان در کنار این شعرها ،‌ شعرهای برجسته دیگری نیز خلق شد که امروز ما در شعر انقلاب اسلامی گستره عظیمی از آن‌ها را می‌بینیم.

 

این شاعر سپس با اشاره به تحقیقی درباره ارائه برخی از مفاهیم نو در شعر انقلاب اظهار کرد: برجسته شدن مفاهیم اصلی تاریخ تفکر شیعی، شهادت‌طلبی، ‌ولایت‌ و طرح مفاهیم جدید مانند وطن‌دوستی با رنگ انقلاب اسلامی از ویژگی‌های شعر انقلاب اسلامی بوده است.

 

او اظهار کرد: در دوران مدرن،‌ وطن‌دوستی از جاهای دیگر وارد کشور شده بود، ولی شعر انقلاب آن را با مفاهیم امت، امام و انقلاب آمیخت و تعبیر جدیدی از وطن‌پرستی جایگزین تعبیر مدرن وطن‌پرستی شد.

 

مؤدب در ادامه به نقش شعر در دوران جنگ هشت‌ساله و پس از آن اشاره کرد و گفت: شعر انقلاب به خاطر کم‌هزینه بودن توانست محافل خود را حفظ کند و باعث شود که نسل‌های آینده نیز تربیت شوند. همین موضوع است که امروز می‌بینیم در بین شاعران 25ساله نیز استعدادهایی وجود دارد که می‌توانند ادامه‌دهنده راه بزرگانی چون قیصر امین‌پور و سیدحسن حسینی باشند. این در حالی است که در موضوعی مانند سینما مدیریت و تدبیرهای مسؤولین به سینما ضربه زد و متأسفانه باعث شد مفاهیم نسل سینماگران پس از انقلاب در ادامه به نسل‌های بعدی راه پیدا نکند. اما این بی‌تدبیری‌ها نتوانست به شعر ضربه بزند، چون شعر بیش‌تر در مجاهدت‌های فردی ریشه دارد.

 

این شاعر در ادامه به چرایی برگزاری «شب‌های شعر انقلاب» اشاره کرد و گفت: در تاریخ، شعر همیشه با محافل و جلسات شعرخوانی همراه بوده و در دوران ما هم شب شعرهای برجسته‌ای برگزار شده که جریان‌ساز بوده‌اند. همچنین جشنواره‌ها و کنگره‌های زیادی در رابطه با شعر برگزار می‌شوند، ولی متأسفانه بعضا حاشیه‌ها بر شعرخوانی‌ها چربیده است. من خوبی‌های این برنامه‌ها را انکار نمی‌کنم، ولی به نظر می‌رسد اصل هر برنامه شعرخوانی باید شاعر و شعر باشد.

 

او در ادامه عنوان کرد: شاید یکی از معدود جلساتی که بدون حاشیه برگزار می‌شود، جلسات شعرخوانی مقام معظم رهبری است؛ در صورتی که در بقیه جلسات معمولا چند سخنران سخنرانی می‌کند و به همین منظور حاشیه‌ها بر شعرخوانی می‌چربد.

 

مدیر مؤسسه شهرستان ادب در ادامه اظهار کرد: باید شب شعرهایی داشته باشیم که جریان‌سازی کنند و در کنار آن‌ها رسانه‌ای مانند صدا و سیما نقش بیش‌تری برای شاعر و شعرخوانی قائل شود. شعرخوانی‌ها باید در تلویزیون و رادیو به خوبی دیده شود، اما متأسفانه گاهی در تلویزیون شعرها به دلیل این‌که توسط گویندگان بد خوانده می‌شوند، فدا می‌شوند. بخشی از این به خاطر نقص‌ آموزش در این گویندگان است و بخش دیگری به این دلیل است که خود شاعر در این رسانه‌ها حضور پیدا نمی‌کند تا با خواندن شعرش تأثیر بیش‌تری بر مخاطب بگذارد.

 

او همچنین گفت: شعر باید تیتر یک روزنامه‌ها باشد، زیرا شعر ریشه‌دارترین و مهم‌ترین هنر ماست، ولی متأسفانه در رسانه‌ای چون صدا و سیما هم به اندازه بازی‌های محلی،‌ سرگرمی‌ها و ورزش به شعر پرداخته نمی‌شود.

 

 

او در پایان نیز گفت: برگزاری شب شعر برای این است که شعر و شاعر موضوع و هدف برنامه باشد.

 

مؤدب در پایان از برگزاری یادبودی برای خلیل عمرانی در مراسم شب‌های شعر انقلاب خبر داد.

 

در ادامه این نشست، علی داوودی - دبیر علمی شب‌های شعر انقلاب - نیز در سخنانی گفت: منظور از شعر انقلاب یک جریان سالم و پویاست که در دل جریان‌های ادبیات، مسیر خود را گم نکرده و هنوز هم پرچم‌دار مسؤولیتی است که بر دوشش گذاشته شده است.

 

او همچنین با بیان این‌که در طول تاریخ بزرگ‌ترین مفاهیم دینی از طریق شعر به نسل‌های بعدی رسیده است، ادامه داد: شعر انقلاب نیز در حال حاضر معرف جهان‌بینی حداقل ما ایرانی‌هاست که می‌تواند مخاطبان دیگری نیز در جاهای دیگر داشته باشد.

 

داوودی گفت: شعر انقلاب، شعری جوان‌، با تکاپو،‌ با تجربه و همیشه در حال کشف خود است. شعر انقلاب دقیقا شعری است که در حالات مختلف می‌تواند با مردم هم‌نوایی کند.

 

در پایان این نشست، محسن عرب‌خالقی - دبیر اجرایی شب‌های شعر انقلاب - برگزاری این شب‌های شعر را یک مانور فرهنگی در عرصه جبهه فرهنگی خواند و افزود: این شب‌های شعر با توجه به دغدغه‌های مقام معظم رهبری که بارها به هنر بخصوص شعر در جبهه فرهنگی تاکید کرده‌اند، برگزار می‌شود.

 

او در ادامه درباره شب‌های شعر انقلاب عنوان کرد: اولین شب شعر پنج‌شنبه هفتم دی‌ماه در اصفهان برگزار می‌شود که در این شب شعر 20 نفر از شاعران برجسته و مطرح انقلاب که در استان اصفهان زندگی می‌کنند، حضور دارند. همچنین شش نفر از شاعران انقلاب از دیگر نقاط کشور نیز به این شب شعر دعوت می‌شوند. شب شعر بعدی نهم دی‌ماه در تهران و در حوزه هنری برگزار می‌شود که حدود 35 شاعر انقلاب در آن شرکت می‌کنند. سومین شب شعر هم 16 دی‌ماه در شیراز و با حضور 20 نفر از شاعران استان فارس و هفت نفر از شاعران برجسته انقلاب برگزار می‌شود.

داوودی در پایان گفت: در این برنامه‌ها سعی می‌کنیم پل تعاملی بین شاعران پیشکسوت انقلاب با نسل‌های جوان برقرار شود.

نظر جدید

 

نام

ایمیل

 
تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: