درباره یک ثروت ملی

دوشنبه 18 اسفند 1393

همه ما که در آن جلسه معروف بوده‌ایم مبهوتیم که این‌همه آدم‌های مدعی فرماندهی و مدیریت و خدمت و هر چه در حوزه فرهنگ چرا این حرف را جدی نمی‌گیرند؟ کدام حرف؟ در دیدار رهبر حکیم انقلاب با شعرا چند سال گذشته، ایشان در بخشی از صحبت‌هایشان خیلی دردمندانه قریب به این مضمون فرمودند: به آقایان گفته‌ام که اگر نظر مرا بخواهید اگر امر را دائر بگذاریم بین اینکه ما یک بودجه محدود فرهنگی را در کدام‌یک از هنرها هزینه کنیم من معتقدم که باید در شعر هزینه شود، چراکه این هنری است که ما در آن سابقه و توانایی داریم و...
تعبیر از شعر به عنوان ثروت ملی و تعابیری شبیه تعبیر فوق بارها و بارها در کلام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی تکرار شده است و توجه ایشان به شعر دیگر از مسلمات و بدیهیات است. این روزها محافل شعری جشنواره شعر فجر برگزار شدند و امروز افتخار داریم که به‌عنوان دبیر آخرین محفل شعر فجر به همراه جمعی از شعرای خوب کشور میهمان حرم بی‌بی معصومه(س) هستیم و انشاا... آخرین شب شعر شب شعر آیینی و مذهبی خواهد بود. امسال به گمان من بهترین شیوه برگزاری شعر فجر انتخاب شده است که باید از همت و دقت دکتر اسماعیل امینی دبیر این دوره بسیار قدردانی کرد. شیوه برگزاری امسال بدین صورت است که تعدادی محافل داخلی و خارجی غیر رقابتی فقط برای شعرخوانی برگزار می‌شود و در بخش مسابقه هم کاری که باید در کتاب سال انجام شود اینجا انجام می‌شود. محافل ملی و معتبر با موضوعیت شعرخوانی‏‏ گمشده مهم این سال‌ها بوده است که بسیار حیرت‌آور است. همه دیده‌ایم که یک جلسه صرف شعرخوانی در حضور مقام معظم رهبری چه برکاتی دارد و باز در حوزه‌های تخصصی مدیریت فرهنگی برای ایجاد محافل تخصصی شعرخوانی کار نمی‌شود. چندسال قبل ما با رفقایمان شب‌های شعر انقلاب را راه انداختیم تا بتواند یک نشان ملی در این حوزه باشد و انصافا سال نخست همین هم بود و امیدهایی را زنده کرد؛ ولی در سال دوم حامی ماجرا که دید اتفاق خوبی دارد می افتد با خودش فکر کرد که مگر من چلاقم که خودم همین کار را نکنم و ما را از این قصه حذف کرد و شد آن چه شد و آن نشان که می‌توانست در سومین سال در ادبیات ایران و حتی منطقه بدرخشد نابود شد و ازبین رفت.
حال محافل ملی شعرخوانی از کارهای قشنگی است که امیدواریم از طرف همه حمایت شود. شب‌شعر امروز قرار بود با محوریت شعر نوگراتر انقلاب اسلامی در جای دیگری(کیش) برگزار شود که به دلیل مشکلات اجرایی در نهایت به شهر مقدس قم منتقل شد و افتخار حضور در حرم دوم اهل بیت(ع) نصیب گروه ما شد. دیروز در مراسم گفتم که وقتی گفتند دبیری محفل کیش خنده‌ام گرفت و در نهایت که گفتند قم گریه‌ام گرفت و خدا را شکر کردم که میزبانی شعر فاطمی به من محول شد‏. زحمات جناب قزلی و بچه‌های بنیاد شعر و ادبیات داستانی برای برگزاری این محافل باید تقدیر کرد، ولی سخن این است که این عزیزان بسیار بهتر باید حمایت شوند و نباید این همه برای برگزاری ده محفل شعر دشواری را تحمل کنند‎. موضوع حمایت از این محافل باید با توجه به تاکید رهبر انقلاب محل دعوای حامیان باشد که متاسفانه نیست و حتی بچه حزب اللهی‌ها هم از شعر غفلت دارند. تنها امید من این است که این شیوه برگزاری شعر فجر تثبیت شود و فقط با حمایت جدی همه ما تعداد محافل و تعداد جایزه‌های کتاب در دو بخش جشنواره افزایش پیدا کند تا بتواند به رونق جریان شعر کشور کمک کند
اسماعیل امینی که در بزرگداشتش توفیق داشتم که گفتم از قهرمانان مبارزه با مشهورات ادبی است در محفل قم نکاتی گفت که دریغم می‌آید تکرارشان نکنم: یکی اینکه می‌گویند شعر باید چند صدایی باشد که این از آن حرف‌های مزخرفی است که ظاهر درستی دارد و کمتر کسی جرات می‌کند با آن مخالفت کند و اسماعیل ما ابراهیم‌وار این بازی را به‌هم زد و گفت که حتی قبل از اسلام شعر ایران مذهبی بوده است و طبیعی است که در عصر انقلاب اسلامی شعری که حرف بی‌خود در این حوزه‌ها زده باشد در شعر فجر جایی ندارد و اسماعیل عزیز آن طرف‌ترش را هم گفت و گفت که این نوع شعر اصولا شعر ما نیست و شعر دیگران است که در عالم ما هم نفوذ کرده است.
یکی دیگر تاکید امینی بر مرکزیت فرهنگ نسبت به سیاست و اجتماع است که بحث بسیار مهمی است و واقعا باید بدانیم که کار ادبی صحیح و سالم و پیشرو بهترین دفاع از اصل نظام و ملت اسلام است و این را خودم از دوستانی شنیده‌ام که از موسسات فرهنگی خارجی با بچه‌ها تماس می‌گیرند که کار نکنید تا بن‌بست در فرهنگ و هنر جمهوری اسلامی القا شود و در جنگ نرم مهمترین خط، خط تولید محتواست. کاش این را بفهمند دوستانی که به هر بهانه بچه‌ها را می‌تارانند که در مقابل صدوبیست‌وچند شبکه ماهواره: هلا ز پشت یلان هر چه هست اینهاییم به هر حال!
علی‌محمد مؤدب 

نظر جدید

 

نام

ایمیل

 
تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: