درباره حذف شب از زندگی

یکشنبه 26 بهمن 1393

هُوَالَّذِی جَعَلَ لَکُمُ اللَّیْلَ لِتَسْکُنُوا فِیهِ وَالنَّهَارَ مُبْصِرًا ۚ إِنَّ فِیذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَسْمَعُونَ ﴿ سوره غافر،آیه ٦١﴾


ادیسون با اختراع برق کاری کارستان کرد و در زندگی بشر فصل تازه‌ای گشود؛ اما هم‌زمانبرق درهای بسیاری را بر روی بشر بست. خدمات جریان برق در شمار نمی‌آید. بسیاری ازمشکلات در حوزه‌های مختلف از پزشکی تا امنیت و ارتباطات و... به سرانگشت معجزه‌گربرق گشوده شده است و امروزه وسایل برقی جهان ما را از بسیاری جهات برای زندگی،مناسب‌تر کرده‌اند و یکی‌ از آن‌ها همین است که حرف‌های من با رایانامه به‌سرعتبرق، خط تهران‌مشهد را در‌می‌نوردند و صبح‌ها در خانه‌ها و اداره‌ها مهمان شما می‌شوند.


برق و لامپ و ماشینهای مختلف برقی هم مثل هر پدیده دیگری خوب‌وبد دارند و بنابرانتخاب و آگاهی و غفلت ما خوب یا بد می‌شوند. یکی از بدترین نتایج برق که نتیجهغفلت ماست حذف شب از زندگی است. کیست که نداند لامپ‌ها و تلویزیون‌ها و موبایل‌هاو شبکه‌های اجتماعی در سایه غفلت ما، بیماری شگفت و کشف نشده شب بیداری بی‌فایدهرا باعث شده‌اند و مردم شهرهای بزرگی مثل تهران و مشهد گاهی تا دوازده و گاهی تادو شب بیدارند و در مقابل روز‌به‌روز دیرتر از خواب بیدار می‌شوند. امروزه درتهران اگر کسی کمی سحرخیز باشد مغازه‌ای پیدا نمی‌کند که چیزی برای صبحانه بخرد؛اما همین مغازه‌ها هر شب تا دوازده به راحتی خدمات می‌دهند.


در قرآن کریم شب مایه آرامش و سکینه دانسته شده و همین وصف در جای دیگر برای زن به‌کاررفتهاست. اهمیت ازدواج را همه می‌دانند؛ اما شب، گمشده بزرگ این روزهای شهرهای بزرگماست. ما روستایی‌ها همیشه با آغاز تاریکی و اندکی پس از خواندن نماز می‌خوابیدیمو سحر بیدار می‌شدیم و بعد از نماز در تاریک‌و‌روشن سحر، دنبال کار می رفتیم.امروزه اما نمی‌دانیم چرا باید پس از نماز تا ساعت هشت بیکار بمانیم و نمی‌دانیماین ساعت هشت از کجا آمد. شهرهای بزرگ حدود دو‌سه ساعت درگیر ترافیک‌اند و شب‌هاتا ساعت یک و ‌دو فیلم است و فوتبال و بازی کامپیوتری و...

در دوران دانشجویی گفتگو در تاریکی را کشف کردم و دوستان دوره دانشجویی ازاین ماجرا بسیار استقبال می‌کردند، گاهی هفت‌هشت نفر در تاریکی اتاق می‌نشستیم،حرف می‌زدیم و اگر کسی وارد اتاق می‌شد مبهوت می‌ماند. حالا هم با همکارانم درموسسه فرهنگی شهرستان ادب، هفته‌ای چندبار جلسات سحرخیزان راه انداخته‌ایمو نماز صبح را گاهی در موسسه به جماعت می‌خوانیم. خودش تنوعی شده و راهی برای فراراز روزمرگی و ترافیک تهران. ما که مجبور بودیم به‌خاطر گرفتاری‌های شغلی بعضی بچه‌ها،بعد از ساعت چهارپنج دور هم جمع شویم حالا سحرخیزان شده‌ایم و این‌طوری علاوه بردو ساعت ذخیره زمان، بچه‌ها خیلی راحت جا پارک هم دارند و به‌جای گفتگوهای خستهعصرگاهی در سحرهای پر طراوت دور هم جمع می‌شوند. برق و غیر برق گناهی ندارند،یادمان باشد شناخت درست و انتخاب آگاهانه تنها راه ما در مواجهه با هر پدیده تازهاست.


علی‌محمد مؤدب

نظر جدید

 

نام

ایمیل

 
تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: